SKUPINA SIJ IN EBRD O NOVIH PRILOŽNOSTIH ZA SODELOVANJE

Sporočilo za javnost

  

Ljubljana, četrtek, 2. september 2021 – Skupina SIJ in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) sta se ob izteku uspešnega petletnega sodelovanja pogovarjali o priložnostih za sodelovanje v prihodnosti.

 

Na sedežu Skupine SIJ – Slovenska industrija jekla je danes potekalo redno srečanje med EBRD in Skupino SIJ. Vodstvo Skupine SIJ se je sestalo z delegacijo EBRD, ki jo je vodila Charlotte Ruhe, direktorica za Srednjo in Jugovzhodno Evropo. Charlotte Ruhe, ki je Skupino SIJ obiskala že leta 2018, je v okviru delovnega obiska v Sloveniji z vodstvom največje slovenske metalurške skupine razpravljala o prihodnjih naložbenih načrtih in možnostih za sodelovanje.

»Veseli nas, da Evropska banka za obnovo in razvoj prepoznava in podpira Skupino SIJ kot močnega partnerja v slovenskem gospodarstvu, ki uspešno uresničuje naložbe v gospodarno in trajnostno delovanje. Dejstvo, da smo uspešno izpolnili pričakovanja tako priznane mednarodne finančne ustanove, kot je EBRD, predstavlja trdne temelje za vnovično sodelovanje,« je dejal Igor Malevanov, podpredsednik in izvršni direktor za finance Skupine SIJ.

Nora Kocsis, regionalna vodja za Češko, Madžarsko, Slovaško in Slovenijo v EBRD, je poudarila stalnost podpore s strani EBRD: »Še naprej ostajamo zavezani temu, da krepimo konkurenčnost slovenskih podjetij in jim tudi v sedanjih razmerah pomagamo do uspeha na mednarodnih trgih. Skupina SIJ je primer izjemne odpornosti in inovativne moči lokalnega gospodarstva, ki je med najnaprednejšimi v regijah EBRD. Tu je lahko naša ciljna in dobro umerjena podpora ključnega pomena.«

Skupina SIJ in EBRD sicer uspešno sodelujeta od leta 2015. Takrat je EBRD investirala v petletne obveznice Skupine SIJ, kar je bila prva tovrstna naložba te mednarodne finančne ustanove v Sloveniji. Leta 2017 se je njuno medsebojno sodelovanje poglobilo, ko je bila EBRD del konzorcija sedmih bank pod vodstvom skupine UniCredit, ki je s Skupino SIJ podpisal pogodbo o petletnem sindiciranem posojilu. Obe prepoznavata možnosti za sodelovanje tudi v prihodnje.

EBRD je v Sloveniji do sedaj v skoraj sto projektov vložila 1,2 milijarde evrov. Banka se osredotoča na podporo zasebnemu sektorju in pospešitev zelenega prehoda po pandemiji Covid-19. EBRD združuje naložbe z angažmajem pri reformi politike za ustvarjanje poslovnega okolja, ki bo prispevalo k trajnostni gospodarski rasti.

 

 ---

 

Skupina SIJ je po nerevidiranih podatkih poslovanja v prvem četrtletju leta 2021 ustvarila 212,3 milijona evrov prihodkov od prodaje (10,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani) in EBITDA v višini 17,9 milijona evrov (29,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani). Za naložbe je skupina v prvem četrtletju leta 2021 namenila 15,0 milijona evrov (dvakrat več kot v enakem obdobju lani). Skupina SIJ je v prvih treh mesecih leta 2021 poslovala pozitivno in ustvarila tri milijone evrov dobička.

 

 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.

Katja Krumpak, vodja korporativnega komuniciranja

Korporativno komuniciranje

Telefon: +386 1 242 98 59

Mobitel: +386 41 814 041

E-naslov: katja.krumpak@sij.si