INOVATIVNOST SKUPINE SIJ NA REGIONALNI RAVNI NAGRAJENA KAR DEVETKRAT

 Sporočilo za javnost

 

Ljubljana, 17. 9. 2020 – Skupina SIJ je na razpisu za najboljše inovacije v okviru regionalnih zbornic GZS (Gospodarske zbornice Slovenije) Koroške in Gorenjske prejela kar devet priznanj, od katerih se bodo tri zlata potegovala za nacionalno priznanje za inovativnost. Tako Skupina SIJ ponovno dokazuje in utrjuje položaj ene najbolj inovativnih slovenskih gospodarskih skupin.

Skupina SIJ je na razglasitvi območnih zbornic GZS (Gospodarske zbornice Slovenije), in sicer 17. septembra 2020 za Koroško in 24. septembra 2020 za Gorenjsko, ponovno prepričala s svojo inovativnostjo, ki jo v vseh družbah Skupine SIJ močno spodbujajo in vanjo tudi pospešeno vlagajo. Iskanje vedno novih rešitev ima za Skupino SIJ kot specializiranega proizvajalca jekel za nišne trge ter za njeno dobičkonosnost, konkurenčnost in izpolnjevanje potreb kupcev, ki zahtevajo vedno novejše in boljše rešitve, odločilno vlogo.  

S svojimi inovativnimi rešitvami so na že 17. razpisu za najboljše regijske inovacije v okviru nagrade GZS Inovativnost 2020 sodelovale tri največje družbe Skupine SIJ – SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems in SIJ Acroni. Skupno so za svojo inovativnost iztržile kar devet regionalnih priznanj – štiri zlata, štiri srebrna in eno bronasto. Letos so lahko na svojo inovativnost še posebej ponosni v SIJ Ravne Systems, saj se je njihova inovativnost dvakrat svetila zlato in trikrat srebrno. Ker gre za najpomembnejše inovacijsko tekmovanje v Sloveniji, so v Skupini SIJ zelo ponosni, da so se na nacionalno raven tekmovanja uvrstile kar tri njihove inovacije, in sicer po ena iz vsake iz prej omenjenih družb, ki jih podrobneje predstavljamo v nadaljevanju.

Postati strateški dobavitelj pomembnemu proizvajalcu opreme za jedrske elektrarne in s tem pomemben proizvajalec jeklarskih izdelkov za to panogo je cilj SIJ Metala Ravne. Pri njegovem uresničevanju bo pomembno vlogo imela nagrajena inovacija »Specialna nerjavna jekla za nuklearno industrijo«. »Med njimi sta tudi dve popolnoma novi vrsti jekla SINOXX E790 in SINOXX E880, ki smo ju razvili za izdelavo novih in popravilo starih nukleark ter se odlikujeta z dobro korozijsko obstojnostjo in visokimi mehanskimi lastnostmi. Pri obeh jeklih smo razvili novo tehnologijo elektropretaljevanja pod žlindro, tehnologijo valjanja in kovanja ter toplotne in mehanske obdelave. Že uveljavljena jekla SINOXX 4541, SINOXX 4057, SINOXX 4313 in SINOXX 4401 pa smo razvili do te mere, da zadoščajo najstrožjim standardom nuklearne industrije za uporabo v ruskih jedrskih reaktorjih,« je povedal Dr. Blaž Šuler, direktor jeklarskega programa in vodja inovatorske ekipe SIJ Metala Ravne.  Pri razvoju inovacije so razvojniki, tehnologi in prodajniki SIJ Metala Ravne sodelovali s strokovnjaki Inštituta za kovinske materiale in tehnologije ter kupcem ŠKODA JS, poznanem po kakovostnih izdelkih za uporabo v jedrskih reaktorjih.

Z inovacijo SIJ Metal Ravne nadaljuje razvoj nišnih produktov, kjer dokazujejo, da so pred konkurenco. Borut Urnaut, glavni direktor SIJ Metala Ravne, poudarja: »Tovrstna jekla po tako zahtevnih specifikacijah kupcev je zmožna izdelati le peščica proizvajalcev na svetu, po zagotovilih kupcev pa smo edini proizvajalec v Evropi, ki lahko izdela tako kakovostne izdelke. Nenazadnje smo tudi dobavitelj za trenutno najambicioznejši globalni projekt ITER – največji fuzijski reaktor na svetu. Ponosni smo na te naše rezultate in hkrati tudi veseli, da so prepoznani in nagrajeni v širši javnosti.«

V SIJ Ravne Systems so skupaj z razvojnim timom SIJ Metala Ravne in Naravoslovnotehniško fakulteto razvili novo jeklo SIHARD S247 za hladno valjanje, ki ima višjo obrabno obstojnost ob hkrati višji odpornosti na incidente. Pomen inovacije »Razvoj nove generacije 3% Cr jekla za hladno valjanje« je utemeljil Alen Šapek, vodja razvoja in raziskav v SIJ Ravne Systems: »Gre za inovacijo, ki ni pomembna samo zato, ker ponuja rešitev za  najzahtevnejše pogoje valjanja, temveč je tudi stroškovno učinkovita in zato v celoti izpolnjuje našo naravnanost – Usmerjeni h kupcu.« Ponosa, da so v družbi, ki jo vodi, prejeli dve zlati in tri srebrna priznanja, od katerih je eno zlato uvrščeno na nacionalno tekmovanje, ni skrival Viljem Pečnik, direktor SIJ Ravne Systems: »Glede na priznanja lahko dokazano rečemo, da se inovativnost, ki jo napajajo želje, zahteve in pričakovanja kupcev, že pretaka po žilah naših sodelavcev. Ponosen sem na to, da velike korake na področju razvoja izdelkov ter procesov delamo v timih, v katere vključujemo vse več zaposlenih. Krepitev kulture inovativnosti med zaposlenimi je namreč ena naših ključnih usmeritev za prihodnje; le na ta način bomo lahko okrepili tudi naše mesto na trgu, pri kupcih.«

Del uresničevanja strategije SIJ Acronija v  vlaganja v izdelke z višjo dodano vrednostjo je bila tudi naložba v novo linijo za toplotno obdelavo debele pločevine HTL (ang. Heat treatment line). Jedro inovacije »Tehnološki razvoj toplotne in površinske obdelave na dupleks in super dupleks nerjavnih jeklih lastne blagovne znamke Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410« SIJ Acronija in Razvojnega centra Jesenice (RCJ) temelji na postavitvi nove tehnološke platforme, pojasnjuje mag. Robert Robič, razvojni inženir za procesno tehnologijo RCJ in SIJ Acroni: »Z razvojem nove, inovativne tehnološke platforme, ki vključuje spremembo tehnologije toplotne obdelave nerjavne debele pločevine, smo postavili temelje, s katerimi stabiliziramo kakovost predstavljenih jekel Sinoxx 4462 in Sinoxx 4410. Ta nam je v teh negotovih časih omogočilo, da smo postali zanesljiv in certificiran dobavitelj na zahtevnem norveškem trgu.« Nagrajena inovacija, kot pojasnjuje mag. Branko Žerdoner, glavni direktor SIJ Acroni, prinaša dodano vrednost tudi na drugih področjih: »Z razvojem nove tehnološke platforme smo uspeli znižati proizvodne stroške, izboljšali smo končno kakovost izdelkov in povečali storilnost na tem segmentu jekel ter, kar je danes še posebej pomembno, bistveno zmanjšali obremenitev na okolje. Za leto 2020 planiramo doprinos inovacije v višini 1,94 odstotka celotnega planiranega prihodka.«

 

---

 

Skupina SIJ je največja slovenska vertikalno integrirana metalurška skupina, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in s svojimi proizvodi zaseda vodilne tržne položaje na evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgih. Skupina SIJ sodi med največje slovenske izvoznike ter velja za steber zaposlovanja na Gorenjskem in Koroškem.

Dodatne informacije:
SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532
E-naslov: sara.wagner@sij.si